בשומות וטעמים טבעיים | עוזי רביד

עוזי רביד | בשומות וטעמים טבעיים | 4 כ ל מוצרי המזון מכילים חומרים כימיים טבעיים או סינתטיים, ולכן כל מהשאנו מריחים או טועמים הוא תגובה לכימיקלים. מספר הטעמים הידוע היום הוא שישה בלבד: מר, מלוח, חמוץ, מתוק, אוממי ושומני. מספר הריחות השונים אשר ניתן להבחין ביניהם מוערך ביותר מעשרת אלפים ועד לא פחות מטריליון! הטבע חנן אותנו במקורות טבעיים טעימים ומזינים, המכילים כימיקלים טבעיים. מקורות טבעיים שונים, כגון פטריות וחלקי צמחים (עלים, פרחים, פירות, זרעים, שורשים וגבעולים), הם בבחינת "מעבדות ביוכימיות בזעיר אנפין", המייצרות מרכיבי בשומת (ארומה) וטעם בעלי הרכבים אופייניים אך משתנים בהרכבם ו/או בריכוזם. רכיבי הבשומת והטעם החשובים לשימוש האדם אינם בהכרח המרכיבים העיקריים במקורות הטבעיים. מרסל פרוסט כתב בספרו "בעקבות הזמן האבוד" כי נהג לטבול עוגיות מדלן בתה, ושילוב הטעמים העלה בו עונג רב וזיכרונות ילדות; ואילו המשורר פרידריך שילר נזקק לבשומת תפוחי עץ רקובים כדי לקבל השראה לכתיבת שיריו. אסור לשכוח כי צמחי מאכל, כמו גם צמחים אחרים ופטריות, הם מקורות טבעיים, המכילים במקרים רבים כימיקלים טבעיים אך רעילים בדרגות שונות לבני אדם ולבעלי חיים. לא לשווא הזכירה אגאתה כריסטי בספריה חומרים טבעיים אך רעילים ביותר, כגון סטריכנין, אלא שמקורם היה בצמחי רעל ורפואה ולא בצמחי מאכל. המדריך "בשומות וטעמים טבעיים" הוא הראשון מסוגו בשפה העברית. מדריך זה בוחן היבטים שונים של בשומות וטעמים מצמחים ומפטריות הראויים למאכל. היבטים אלו כוללים מידע על אודות הצמח / הפטרייה ושמותיהם השונים, מקורותיהם הגאוגרפיים, השמן האתרי, מרכיבי בשומת חשובים, שימושים ורעילות - אם קיימת. הצמחים / הפטריות מופיעים בכותרות בשם המקובל בשווקים ובחנויות המזון על מנת להקל על הקורא, והם מסודרים לפי האלף-בית. המדריך כולל גם מיון לפי קבוצות בשומת וטעם, ובסופו מובא מילון מונחים. בפרק "קבוצות בשומת וטעם" יכול הקורא למצוא מבוא 9 9 9

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkzMDY=