בשומות וטעמים טבעיים | עוזי רביד
| עוזי רביד | בשומות וטעמים טבעיים 63 לענת האבסינת wormwood , Artemisia absinthium צמח: (מורכבים). שיח רב-שנתי בעל פרחים צהובים. מרכז אירופה ומערב אסיה. מקור: מופק על ידי זיקוק בקיטור. שמן אתרי: צבעו ירוק כהה או צהוב-חום, לעיתים כחול, .chamazulene בתלות בריכוז הצבען מרכיבי בשומת חשובים: (-)- alpha -thujone, (+)- beta -thujone השמן האתרי ותמצית לענת שימושים: האבסינת המרירים משמשים להכנת משקאות אלכוהוליים, כגון ליקר אבסינת thujones- וגם ורמוט, בתנאי שתערובת ה הופרדה מהם. צבעו הירוק של האבסינת המקורי התקבל מהכלורופיל שמוצה מלענת האבסינת ומתבלינים טריים נוספים בתהליך הכנת המשקה. הצמחים המשפיעים ביותר על בשומת האבסינת הם לענת האבסינת, אניס ירוק ושומר פלורנס, הקרויים לעתים קרובות "השילוש הקדוש". הצירוף "מר כלענה" מתייחס ככל הנראה לאחד או יותר מארבעת מיני הלענה הגדלים בר בארץ. עקב טעמה המר הפכה הלענה למייצגת כל דבר רע ומר, כפי שהתבטא הנביא ירמיהו: "הנני מאכיל אותם לענה ,artemisinin והשקתים מי ראש". החומר הפעיל כנגד מלריה, בודד לראשונה מהצמח על ידי מדענית סינית Artemisia annua , כלת פרס נובל ברפואה Tu Youyou בשם . 2015 לשנת בעבר נהגו להוסיף לליקר האבסינת רעילות: מלחי מתכות כבדות רעילות, כגון נחושת, כדי לתת גוון ירוק למשקה בעל ריכוז האלכוהול הגבוה, וכתחליף לכלורופיל הרגיש לחמצון שצבעו משתנה לירוק-צהוב או חום בזמן האחסון. החומרים הרעילים גרמו למחלת ה"אבסינתיזם", ועקב כך הופסקה 1915 צריכת ליקר האבסינת הפופולרי בשנת בצרפת ולאחר מכן גם במדינות נוספות. כיום השוק האירופי מתיר צריכת ליקר , ונאסרה הוספת thujones אבסינת נטול מלחי מתכות כבדות רעילות.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTkzMDY=