בשומות וטעמים טבעיים | עוזי רביד

| עוזי רביד | בשומות וטעמים טבעיים 43 ורד דמשקאי (ורדיים). Rosa damascena ,rose צמח: שיח כלאיים גבוה בעל פרחים ריחניים בצבע לבן-כחלחל או אדום, בתלות בזן. מרכז אסיה. מקור: מתקבל על ידי זיקוק מיידי שמן אתרי: בקיטור של פרחי ורד דמשקאי אשר נקטפו עם עלות השחר. כמות ניכרת של שמן ורדים מומסת במי התזקיק (מי ורדים), ולכן נערך זיקוק נוסף או מיצוי. לשמן צבע צהוב או ירוק- צהבהב. מרכיבי בשומת חשובים: (-)- cis -rose oxide, beta -ionone, beta- damascone , ( E )- beta- damascenone שמן ורדים ותמצית ורדים שימושים: משמשים בעיקר להכנת בשמים יקרים. מחירם הגבוה נובע מכך שלקבלת ק"ג אחד טונות של פרחים 4-3 של שמן ורדים נחוצות שנקטפו ידנית. שמן ורדים נצרך בכמויות קטנות בתעשיית המזון. במטבחי המזרח (הודו, אירן, טורקייה) מקובל להשתמש בפרחי ורדים שלמים או טחונים וכן במי ורדים לבישול, לחליטה ובעיקר לקינוחים כגון מרציפן, גלידות, ריבות, כנאפה, רחת לוקום, rose absolute . מלבי, סחלב, לאסי ועוד הוא מוצר חשוב נוסף המתקבל מתמצית ) ורד דמשקאי או מתמצית concrete( (, בעיקר rose de mai) Rosa centifolia במרוקו ובצרפת, על ידי מיצוי באתנול ומיועד לתעשיית הבשמים. מיצוי איכותי אך יקר של פרחי ורדים מתבצע בעזרת פחמן דו-חמצני על-קריטי ללא חימום. כדי להוזיל את מחירו הגבוה של שמן ורדים יש יצרנים אשר מוהלים אותו באופן בלתי חוקי עם שמן גרניום הזול יותר מבלי להצהיר על כך. ועל כך ניתן לומר "טוב שם טוב משמן אתרי טוב...". חומרי הבשומת החשובים , beta -ionone , beta -damascone מתקבלים בפרחים beta -damascenone על ידי שבירה אנזימטית של קרוטנואידים צבעוניים שאינם נדיפים. הפתגם "אין ורד שמתייפה עם הזמן" מתייחס לתחלואי הזקנה הבלתי נמנעים.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkzMDY=