בשומות וטעמים טבעיים | עוזי רביד

| עוזי רביד | בשומות וטעמים טבעיים 77 סלרי ,celery , Apium graveolens צמח: כרפס ריחני (סוככיים). עשב חד-שנתי או דו-שנתי בעל פרחים לבנים. אגן הים התיכון ומערב אסיה. מקור: מופק על ידי זיקוק בקיטור של שמן אתרי: זרעים (פירות) מעוכים של סלרי. השמן האתרי חסר צבע או צהבהב-חום. : מרכיבי בשומת חשובים 3-butylphtalide, sedanenolide, apiole כל חלקי הצמח נאכלים. קיימים שימושים: שני זנים תרבותיים עיקריים של סלרי: סלרי ) Apium graveolens var. dulce עלים ( celeriac וסלרי שורש, הקרוי ,( Apium graveolens var. rapaceum ) בעל צוואר שורש מעובה. הזרעים משמשים לתיבול דברי מאפה, מרקים ועוד. השמן האתרי המופק מהם מכיל חומר אופייני, , ומשמש לתיבול מיצי ירקות שונים apiole ועוד. כמויות קטנות של שמן אתרי זה נצרכות בתעשיית הבשמים. (סוככיים)], Levisticum officinale ] lovage במקור מפרס, הוא צמח תבלין בעל דמיון רב לסלרי בבשומתו ובטעמו. העלים משמשים לתיבול מרקים. מרכיב הבשומת החשוב בעלים, האחראי לבשומת דמוית סלרי, הוא . השמן האתרי המתקבל מהשורש ligustilide נצרך במשקאות אלכוהוליים ובתעשיית הבשמים בכמויות קטנות. סלרי מכיל אלרגן בריכוזים שונים רעילות: בכל חלקי הצמח. עקב כך נגרמת אלרגייה, לעיתים קשה, בקרב אנשים הרגישים לסלרי, בדומה לאלרגייה לבוטנים. הצמח , הגורמים לנזקי עור furocoumarins מכיל apiole . בהשפעת קרינת אור אולטרה-סגולה בריכוזים גבוהים פוגע בכבד ובכליות.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkzMDY=